ICGG 2018

2018 augusztusában rendezték meg Milánóban a 18.  International Conference on Geometry and Graphics konferenciát, maga a konferenciasorozat most ünnepelte a 40. évfordulót.

A konferencia angol nyelvű összefoglalója elérhető itt: https://isgg445270566.files.wordpress.com/2018/12/Resolution_2018.pdf

A hivatalos konferenciafotók elérhetőek az ICGG 2018 oldalán:  http://www.icgg2018.polimi.it/?page_id=855

Molnár Emil rövid összefoglalója:

Nekem is szép élmény volt a konferencia, Luigi Cocchiarella nagy leleménnyel mindent beleadott. Milano, Leonardo da Vinci, a különböző helyszínek is nagyon jó “keret” volt, a nagy létszámú vendégsereg meg még színezte a képet. Nekem újdonság volt a plenáris poszter-beszámoló, továbbá a szekció-elnökök plenáris összefoglalói, még ha ez néha döcögött is. A 40. évforduló valóban jelentős! Nem véletlen, hogy a “nagy öregek”, Paul Zsombor-Murray, Hellmuth Stachel, Gunter Weiss, Manfred Husty, Kenjiro Suzuki, Emiko Tsutsumi, Otto Röschel szép sikert arattak. A nyomukba lépő “fiatalok” – Yasushi Yamaguchi elnök, aztán Luigi, Hans-Peter Schröcker, no még sorolhatnám a mi horvát-szerb-… konferencia ismerőseinket, meg a többieket, nem is ismerek mindenkit, én is a program-füzetből nézem – szintén ígéretesek. mint szervezők és “oszlopos tagok”.

Ezen a konferencián is hangsúlyt kapott a képekben való gondolkodásra, vizualitásra nevelés, mint a matematikai absztrakciók fő alapjának megerősítése. Azt már én teszem hozzá, hogy ebben mi könnyen egyetértettünk, de az ellenzék – én a “matematikai sznobizmus magas absztrakciós szinvonala” képviselőinek nevezem őket – nem volt jelen (szerencsére). A szcientometriai mánia statisztikus-sztochasztikus irányvonala is fő veszély. Még tudnám folytatni. A gondolkodás természetes folyamatából, természetesen adódó problémákból kell építkeznünk, ami a fiataloknak is vonzó lehet. A számítógép csodálatos szerkesztő- rajzoló eszköz is, ezt ki kell használni.

Általában jók voltak a plenáris előadások, szépen felkészültek rá, a képi megvalósítás is szép volt.

Nekem Guido RAOS (olasz, nem véletlenül, közös kristálytani, anyagszerkezeti vonatkozásaink miatt), Kaoru MENDE (japán, árnyékok), Boris ODEHNAL (bécsi ismerősünk egyre jobban kinövi magát), Peeraya SRIPIAN (thai-japán, a színkoordináták szép alkalmazásával).

A szekciók is jók voltak. Panayiotis VAROUTSOS (görög, “logikometria” előadása volt kedvemre való, Gunterrel együtt). Szerintem, nagyon szerényen: “mi is nagyon jók voltunk”!

Az utolsó nap délutánján végre bejutottunk a Dómba, meg még visszatértünk az első napi nagyon szép Santa Maria Delle Grazie templomba. Egy másik szépet csak kívülről néztünk meg. Legközelebb már tudjuk, hol folytassuk.